E-commerce

Informatie

Deze cursus is oorspronkelijk ontwikkeld voor fiscalisten. Afhankelijk van uw fiscale voorkennis kan het niveau van deze cursus verschillen van de andere cursussen.

In deze cursus brengt mr. A.D.M. Janssen u op de hoogte van de nieuwe e-commerceregels die per 1 juli 2021 gaan gelden voor de btw. Vanaf 1 juli 2021 veranderen de btw-regels voor internationale handel ingrijpend. De wijzigingen die vanaf die datum worden doorgevoerd, hebben alleen gevolgen voor internationale verkopen aan particulieren en aan een bepaalde groep die met een particulier wordt gelijkgesteld. De zogenaamde B2B-transacties, dus transacties die een ondernemer verricht aan een andere ondernemer, zullen niet worden getroffen door de nieuwe btw e-commerceregels. Tot slot wijzigen ook de regels die gelden voor de verkopen die plaatsvinden binnen Nederland niet. Na het volgen van deze cursus bent u op de hoogte van de nieuwe btw-regels voor e-commerce en kunt u uw cliënt goed informeren en adviseren op dit gebied.

Deze cursus is geactualiseerd in juni 2021.

Preview

Leerdoelen

Na het volgen van deze cursus:

  • kunt u de nieuwe regels voor verkopen van goederen binnen de EU vanaf 1 juli 2021 toepassen.
  • kent u de wijzigingen die per 1 juli 201 in werking treden voor de verkopen van goederen afkomstig van buiten de EU.
  • heeft u inzicht in de nieuwe regels die gaan gelden voor e-commerce en de positie van platforms hierin.
  • kunt u uw cliënten informeren en adviseren over de nieuwe btw e-commerceregels die gaan gelden vanaf 1 juli 2021.

Auteur

  • mr. A.D.M. Janssen

    Mr. Anne (A.D.M.) Janssen is als docent verbonden aan de sectie Belastingrecht van de Erasmus School of Law. In die hoedanigheid houdt Anne zich bezig met het verzorgen van onderwijs in de masteropleiding Fiscaal Recht variant indirecte belastingen en het begeleiden van scriptietrajecten aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Daarnaast doet Anne als buitenpromovendus aan de Erasmus Universiteit Rotterdam onderzoek naar de handhaving van de btw-regels bij grensoverschrijdende e-commerce transacties. Anne werkt ook als belastingadviseur bij BDO Belastingadviseurs met als specialiteit omzetbelasting. Daarnaast schrijft zij diverse wetenschappelijke publicaties met de omzetbelasting als onderwerp, zowel Nederlands- als Engelstalig. Tot slot maakt Anne deel uit van de Commissie Vaktechniek van de Jonge Orde van Belastingadviseurs (JOB), welke onderdeel vormt van de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs (NOB).