Wwft deel 3: Het cliëntenonderzoek

Informatie

In deel 3 van de driedelige cursus over de Wwft, gaan we dieper in op het cliëntenonderzoek dat u op grond van de Wwft moet uitvoeren voor nieuwe en bestaande cliënten. Welke onderzoekstappen moet u nemen en wat zijn de vereisten ten aanzien van de UBO en de PEP? 

Deze cursus verschaft u de benodigde kennis als handvatten, of het nu gaat om het uitvoeren van een controleopdracht, een samenstelopdracht of een adviesopdracht. Up-to-date kennis en een goed begrip van de reikwijdte en naleving van de Wwft is daarom voor elke accountant essentieel.

In deel 1 heeft u op hoofdlijnen kennis gemaakt met alle facetten van de Wwft: de meldingsplicht, de opleidingsplicht, het UBO-register, de risicoanalyse en -beoordeling en de inrichting van compliance- en auditfuncties. Zoekt u meer verdieping ten aanzien van het herkennen van ongebruikelijke transacties en de meldplicht, dan is deel 2 in de reeks over de Wwft een aanrader.

Deze cursus ging in april 2021 online. 

Preview

 

Leerdoelen

Na het volgen van deze cursus:

  • weet u welke vereisten voor u gelden wat betreft het cliëntenonderzoek.
  • weet u op welke wijze u een opdrachtgever identificeert in het kader van de Wwft en hoe u bepaalt of personen als UBO en/of PEP moeten worden aangemerkt.
  • bent u in staat te bepalen welke cliënten in aanmerking komen voor verscherpt cliëntenonderzoek en begrijpt u welke risico-inschattingswerkzaamheden moeten worden uitgevoerd en hoe.
  • weet u welke vereisten bestaan ten aanzien van het raadplegen van het UBO-register alsmede de terugmeldplicht.

Auteur

  • drs. E. van der Wösten RA

    Drs. Edwin van der Wösten RA is als partner verbonden aan het Compliancekantoor en als docent aan Business Universiteit Nyenrode. In de periode 2008 tot 2011 is Van der Wösten als senior toezichthouder werkzaam geweest bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en zowel in de periode daarvoor als daarna in de openbare beroepspraktijk.

    Van der Wösten heeft specifieke expertise opgebouwd als opdrachtgerichte kwaliteitsbeoordelaar en compliance officer bij accountantsorganisaties.