Crowdfunding als financieringsvorm

Informatie

Dhr. Ronald Kleverlaan en dr. Lex van Teeffelen zijn dé experts op het gebied van crowdfunding in Nederland. In deze cursus informeren zij u over alle aspecten van crowdfunding: Welke mogelijkheden kan crowdfunding bieden voor ondernemers? Wat zijn de voor- en nadelen ten opzichte van bancaire financiering en hoe kan een combinatie van beide vormen juist uitkomst bieden? Daarnaast worden er tips gegeven waarmee u een passend financieringsvoorstel op kunt stellen. Ook laat de docent u zien hoe u met behulp van Crowdfundscout verschillende crowdfunding platforms met elkaar kunt vergelijken, zodat u een geschikt platform voor uw klant kunt vinden. De opgedane kennis helpt u om uw klanten beter te adviseren en te begeleiden bij een financieringsaanvraag.

 

Preview

Leerdoelen

Na afloop van deze cursus:

 • begrijpt u wat de fundamentele verschillen zijn tussen crowdfunding, reguliere bancaire financieringen en microfinancieringen en hoe zijn een financieringsaanvraag beoordelen;
 • kent u de voor- en nadelen van crowdfunding en de daarbij behorende risico’s en kosten voor ondernemers;
 • heeft u inzicht in de verschillende vormen van crowdfunding;
 • heeft u inzicht bij welke financieringsdoelen crowdfunding passen;
 • begrijpt u hoe bancaire financieringen en crowdfunding ook samen kunnen worden ingezet door ondernemers en wat daarbij belangrijke zaken zijn waar u op moet letten.

Auteur

 • R. Kleverlaan

  Ronald Kleverlaan is een thought leader op het gebied van Crowdfunding en alternatieve financiering in Europa. Hij is voorzitter van Stichting MKB Financiering; de brancheorganisatie van de alternatieve financiers in Nederland en managing director van het European Centre for Alternative Finance; een academisch onderzoekscentrum aan de Universiteit Utrecht met een multidisciplinaire aanpak, met onderzoekers uit de financiële wereld, ondernemerschap, recht en sociologie. ECAF is het leidende Europese onderzoeksnetwerk op het gebied van alternatieve financiering, die inzichten biedt in deze nieuwe industrie en beleidsaanbevelingen doet aan nationale en Europese regelgevers en overheden. Daarnaast is Ronald oprichter en senior partner bij CrowdfundingHub; een adviesbureau gespecialiseerd in Community Finance, zoals crowdfunding, (security) ICO's, Social Impact Bonds en community aandelen.
  Ronald is tevens ook een senior adviseur voor de Europese Commissie voor alternatieve financiering, mede-oprichter van het European Crowdfunding Network en lid van de adviesraad van verschillende industrieverenigingen in Europa, China, Afrika en de VS en lid van de Alternative Finance Industry Leadership Board van de universiteit van Cambridge.
  Als auteur heeft Ronald bijgedragen aan verschillende boeken en internationale publicaties over alternatieve financiering en tevens is hij een bekende spreker (waaronder een TED Talk over Crowdfunding) over de trends en de toekomst van crowdfunding en community financiering.

 • dr. L. van Teeffelen

  Lex van Teeffelen is lector Financiële en Economische Advisering bij de Hogeschool Utrecht. Samen met zijn collega dr. Hans Duits leidt hij een onderzoeksgroep van 15 onderzoekers en promovendi op het gebied van mkb-financieringen, groei (door overname), innovatie en governance. Hij is een bekende spreker op het gebied van financieringen, crowdfunding en bedrijfsovernames. Hij kent de financieringswereld van binnenuit, als onderzoeker en gesprekpartner bij innovaties. Van Teeffelen is betrokken bij (inter)nationale project- en onderzoeksinitiatieven ter ondersteuning van mkb-ondernemers en de vernieuwing van het ondernemerschapsonderwijs. Hij publiceert in wetenschappelijke tijdschriften en is spreker op (inter)nationale congressen, seminars en ondernemersbijeenkomsten.