Succesvol ondernemen in zwaar weer

Informatie

Een ondernemer komt bij u en vraagt u om advies over de risicobeheersing bij zijn of haar onderneming die in zwaar weer verkeert. Uiteraard wilt u als vertrouwenspersoon de ondernemer in deze situatie zo goed mogelijk adviseren. Maar, wat zijn uw perspectieven op de oorzaken van het zwaar weer bij de onderneming? Hoe kunt u zwaar weer vroegtijdig herkennen? Hoe zou u ondernemers begeleiden in de omgang met zwaar weer? Wat is de rol van de Bijzonder Beheerafdeling van banken? Hoe gaat u om met de verschillende stakeholders die zijn betrokken in dit proces? Welke aanpak is het meest succesvol bij lastige onderhandelingen om de onderneming te redden? Kennis van turnaround management en het herstructureren van ondernemingen helpt u deze vragen te beantwoorden.

Preview

  

Leerdoelen

Na het volgen van deze cursus:

 • heeft u inzicht in de verschillende perspectieven naar oorzaken van zwaar weer bij mkb-ondernemingen.
 • herkent u vroegtijdig zachte en hardere (financiële) signalen van dreigend zwaar weer.
 • doorziet u de invloed van ontwrichtende trends en ontwikkelingen op het succes en falen van mkb-ondernemingen.
 • heeft u kennis van theoretische (‘turnaround’ en ‘herstructurering’) raamwerken die helpen bij het succesvol reorganiseren ondernemingen in zwaar weer.
 • kunt u de succes- en faalfactoren van turnaroundtrajecten bij ondernemingen in zwaar weer herkennen en benoemen.
 • kunt u ondernemers adviseren en begeleiden tijdens de uitvoering van turnaround trajecten en heeft u hulpmiddelen (assessmentvragen, turnaroundplan etc.) om in te zetten.
 • kunt u verbanden leggen in de relatie tussen de onderneming in zwaar weer en haar stakeholders, in het bijzonder de afdelingen Bijzonder beheer van banken, en kunt daarop anticiperen.
 • heeft u meer kennis hoe u in complexe onderhandelingstrajecten in het kader van het voortbestaan van de onderneming met bijvoorbeeld investeerders, Bijzonder beheer bankiers en crediteuren het verschil kan maken.
 • heeft u een goed beeld van de rol van de (mkb-)accountant bij risicobeheersing en kunt u een beeld vormen van wat de accountant wel/niet kan betekenen. 

Auteur

 • E. In 't Groen

  Erik in 't Groen MSc RV is actief als senior manager Business Restructuring Services bij PwC. Hij is gespecialiseerd in het adviseren en ondersteunen van zowel bedrijven in financiële moeilijkheden als de financiers en andere belanghebbenden van deze bedrijven. Erik is in het verleden o.a. actief geweest als Bijzonder Beheerbankier bij de Rabobank. Hij is daarnaast auteur van diverse boeken op het gebied van turnaroundmanagement, waaronder ‘Zwaar weer ondernemen - de overlevingsgids voor ondernemers in Bijzonder Beheer’. Verder is geregistreerd bij het Landelijk Register van Gerechtelijke Deskundigen (LRGD) als herstructureringsdeskundige en als waarderingsdeskundige bij het Nederlands Instituut van Register Valuators (NIRV).