Overtuigend presenteren

Informatie

Deze cursus is oorspronkelijk ontwikkeld voor notarissen. Het niveau van deze cursus kan verschillen van de andere cursussen.

In deze cursus leert u in twee uur tijd een groot aantal belangrijke inzichten en technieken om scherper en sterker te presenteren. Uw presentatie kunt u hiermee aanmerkelijk verbeteren. U leert ook hoe u de aandacht zo goed mogelijk kunt vasthouden.

Aan bod komen onder meer: houding, stemgebruik, kijkgedrag en handgebaren. Hierover is veel meer te leren dan u op het eerste gezicht zou denken. Is het mogelijk om via e-learning overtuigender te leren presenteren? Het lijkt een contradictio in terminis. Alsof u leert autorijden via de computer. Maar ook dan kunt u eerst een theorie-gedeelte doen om het geleerde daarna in de praktijk te oefenen. Deze e-learningmodule is daarom te beschouwen als het theoretische deel. Met de kennis hiervan in het achterhoofd zal uw eerstvolgende presentatie al beter verlopen.

Extra illustratief is dat er zowel goede als slechte voorbeelden van allerlei presentaties binnen en buiten de juridische praktijk worden gebruikt om alle presentatietechnieken te demonstreren. De theorie wordt onderbouwd met filmfragmenten en illustratieve tekeningen. 

Deze cursus is ontwikkeld in november 2018.

Preview

Leerdoelen

Na afloop van deze cursus:

 • kunt u overtuigender presenteren
 • kunt u benoemen welk kijkgedrag het beste effect sorteert
 • kunt u uw stem effectiever gebruiken
 • kunt u overtuigender staan en weet u welke houding u het best kunt aannemen
 • kunt u het effect van de verschillende hand- en armgebaren onderscheiden
 • sluit uw non-verbale presentatie beter aan bij uw toehoorder(s)

Auteur

 • mr. A.A. Noordhuis

  Arthur Noordhuis is verbonden aan het Nederlands Debat Instituut te Hilversum en geeft sinds 2002 trainingen in overtuigingskracht. Al jarenlang leert hij advocaten, wetgevingsjuristen, officieren van justitie en fiscalisten overtuigend te presenteren. Naast trainingen voor de Nederlandse Orde van Advocaten verzorgt Arthur Noordhuis cursussen voor de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs, het Nederlands Forensisch Instituut (NFI), de Stichting Studiecentrum Rechtspleging (SSR) en, in het kader van de Nationale Requireerwedstrijd, aan het Openbaar Ministerie.

  Arthur Noordhuis studeerde civiel recht aan de Universiteit Leiden en specialiseerde zich in debat- en pleitvaardigheden.