PKI in de praktijk

Informatie

Uit onderzoeken van de AFM, SRA, NBA en buitenlandse toezichthouders is gebleken dat externe accountants vaak een onvoldoende professioneel-kritische instelling (PKI) hebben bij de uitvoering van accountantscontroles. Maar hoe ver gaat u als accountant bij het verkrijgen van controle-informatie? Hoe houdt u uw rug recht? Hoe moet PKI in een accountantsorganisatie worden verankerd? Zowel de beroepsorganisatie als de accountantsorganisaties zelf zijn zich inmiddels bewust van de noodzaak het negatieve beeld over accountants om te buigen. In deze cursus behandelt drs. E. van der Wösten RA de praktijkkant van PKI. De kern van de cursus vormt de manier waarop de accountant in de praktijk zijn professioneel-kritische instelling doet gelden. Aan de hand van reflectievragen, (praktijk) voorbeelden en casusopties leert u een aantal denklijnen en concepten toe te passen. Met de inzichten die u hiermee opbouwt, beschikt u over de ingredienten voor een effectieve implementatie en verdere vormgeving van de professioneel-kritische instelling in uw accountancypraktijk. 

NBA accreditatie
Na het succesvol afronden van deze cursus, kunt u 3 PE-uren toekennen.

Cursus geactualiseerd: juli 2019.

Leerdoelen

De leerdoelen van deze cursus zijn:

 • inzicht verkrijgen in de oorzaken van tekortkomingen in de professioneel-kritische instelling van de accountant
 • inzicht verkrijgen in de factoren die de professioneel-kritische instelling beïnvloeden
 • inzicht verkrijgen op welke niveaus een professioneel-kritische instelling wordt verlangd
 • ontwikkeling van kennis en vaardigheden om:
  • omstandigheden waarbij een professioneel-kritische instelling wordt verlangd te herkennen
  • een professioneel-kritische instelling in de praktijk toe te passen en te optimaliseren

Auteur

 • drs. E. van der Wösten RA

  Drs. Edwin van der Wösten RA is als partner verbonden aan het Compliancekantoor en als docent aan Business Universiteit Nyenrode. In de periode 2008 tot 2011 is Van der Wösten als senior toezichthouder werkzaam geweest bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en zowel in de periode daarvoor als daarna in de openbare beroepspraktijk.

  Van der Wösten heeft specifieke expertise opgebouwd als opdrachtgerichte kwaliteitsbeoordelaar en compliance officer bij accountantsorganisaties.