Arbeidsrecht: de auto van de zaak

Informatie

Als adviseur van ondernemers in het mkb krijgt u ook regelmatig vragen van uw klant op het gebied van arbeidsrecht. Uiteraard bent u geen jurist, maar in uw dagelijkse praktijk hebt u wel behoefte aan juridische basiskennis. Hieraan komen wij tegemoet met een aantal cursussen die u introduceren in het arbeidsrecht. In deze cursus staat de auto van de zaak centraal. Mag een werkgever de bedrijfsauto bijvoorbeeld tijdens ziekte terugvragen? Mag hij de verkeersboetes op de werknemer verhalen? Belangrijk om te weten, want dit kan voor uw klant de nodige financiële consequenties hebben. Deze publicatie is gebaseerd op de stand van het recht per september 2018.

Geactualiseerd december 2018.

Leerdoelen

Na het volgen van deze cursus:

 • weet u op welke wijze een werknemer de bedrijfsauto tot zijn beschikking kan krijgen;
 • kunt u bepalen of de werknemer gerechtigd is tot privégebruik van de auto;
 • bent u in staat te toetsen of de werknemer de auto tijdens ziekte mag gebruiken;
 • kunt u de werkgever adviseren over een eventueel op te stellen lease- of gebruiksreglement;
 • weet u aan welke voorwaarden een wijziging van de interne regels met betrekking tot de bedrijfsauto moet voldoen;
 • kunt u bepalen wanneer verkeersboetes en overige schade op de werknemer verhaald kunnen worden;
 • heeft u inzicht in de wettelijke fiscale regeling met betrekking tot bedrijfsauto’s.

Auteur

 • mr. M.A.T. Schroots

  Michel T Schroots studeerde Nederlands recht aan de Rijksuniversiteit van Leiden, is sinds 1988 advocaat en thans partner bij Schaap Advocaten en Notarissen in Rotterdam. Michel is gespecialiseerd in contractenrecht (het begeleiden van het sluiten van overeenkomsten en het oplossen van geschillen daarover), in litigation (waaronder beslag- en executierecht), in ondernemingsrecht en in arbeidsrecht. Hij is lid van de Vereniging van Rotterdamse Arbeidsrecht Advocaten en van de Vereniging Incasso Advocaten.
  Michel is lid van diverse besturen en adviesraden, zo is hij bestuurslid van Stichting Het Babyhuis Dordrecht en van de Raad van Advies van de Gaia Gallery te Amsterdam. Daarnaast is hij voorzitter van de Mutual Interest Group Intellectual Property and E-Commerce van de Pannone Law Group. 
  Onderwijskundige ervaring deed Michel op als docent Juridische Aspecten aan diverse opleidingsinstituten voor verpleegkundigen. Daarnaast schreef hij talloze juridische artikelen voor onder meer Accountant Adviseur, Accountant, Management View en AD-De Ondernemer.

   

 • mr. F.J.J. Snijers

  Jeroen Snijers studeerde Ondernemingsrecht en Financieel recht aan de Erasmus Universiteit (EUR) te Rotterdam en is sinds 2005 als advocaat werkzaam bij Schaap Advocaten Notarissen in Rotterdam. Hij is gespecialiseerd in arbeids- en ondernemingsrecht. Jeroen Snijers treedt voornamelijk op voor bedrijven en adviseert en procedeert over onder meer collectief en individueel ontslag, zieke werknemers, medezeggenschap, (de arbeidsrechtelijke aspecten van) fusies en overnames en overgang van onderneming. Jeroen Snijers rondde met succes de postdoctorale Grotius specialisatieopleiding Arbeidsrecht af en is lid van de Vereniging Arbeidsrecht Advocaten Nederland (VAAN), de Vereniging Rotterdamse Arbeidsrecht Advocaten (VRAA) en de Vereniging voor Arbeidsrecht (VvA). Daarnaast is hij redacteur van Smartnewz Arbeidsrecht (Wolters Kluwer).