Goed bestuur in het familiebedrijf

Informatie

In deze module krijgen de cursisten inzicht in het belang van en de opzet van goed bestuur binnen familiebedrijven. Naast algemene kennis over bestuur en toezicht (governance), familiestatuut en noodopvolgingsplan, leren zij deze ook in het perspectief van de specifiek voor familiebedrijven geldende kenmerken, stakeholders en omgevingsfactoren te plaatsen. Bovendien wordt ingegaan op het belang van een zorgvuldig en transparant proces en welke zaken daarbij bijzondere aandacht verdienen.

Leerdoelen

Na het doorlopen van deze cursus:
 • kunt u specifieke aandachtspunten her- en onderkennen in de begeleiding van een familiebedrijf bij de opzet van goed bestuur;
 • bent u in staat een proces van opzet van een governance-structuur te coördineren, rekening houdend met de specifieke kenmerken van het familiebedrijf.
 

Auteur

 • J. Duitman

  Jan Duitman is sinds 1 juni 1987 werkzaam bij BDO, heeft in 1992 aan de wieg gestaan van de Adviesgroep Familiebedrijven (onderdeel van BDO Consultants B.V.). Duitman is dan ook nauw betrokken bij de ontwikkeling van producten en werkt met veel plezier te midden van (grote) groepen familieleden betrokken bij het familiebedrijf. Zo bouwde hij ruime ervaring op bij de advisering van familiebedrijven. 

  Als senior adviseur helpt Duitman de betrokken familieleden goede afspraken te maken op het terrein waar familie en bedrijf elkaar raken. Ook adviseert hij bij de opzet van een opvolgingsplan en begeleidt hij opvolgingsprocessen. Daar waar communicatie geen automatisme is en emotie een (te grote) rol speelt, is hij als een vis in het water. Als er ruzies ontstaan binnen het familiebedrijf, biedt Duitman zijn diensten aan als conflictbemiddelaar (mediator). 

  Duitman verzorgt regelmatig presentaties voor ondernemers en adviseurs en gastcolleges op hbo- en universitaire instellingen. Hiernaast heeft hij vele publicaties op zijn naam staan.

 • E. van de Vijver

  Ed van de Vijver is senior adviseur familiebedrijven bij de Adviesgroep Familiebedrijven van BDO Consultants B.V. Naast advisering aan familiebedrijven over opvolging, communicatie en afstemming tussen familie- en bedrijfsverhoudingen, is hij mediator, gespecialiseerd in bemiddeling binnen familiebedrijven.  Bovendien is hij als docent betrokken bij vele trainingen en cursussen binnen en buiten BDO en geeft hij presentaties en workshops voor in- en externe instanties. Hij publiceert regelmatig over zijn vakgebied. Vanaf 2008 schrijft hij als columnist over zijn ervaringen in het familiebedrijf in De Telegraaf. Daarnaast geeft hij in diverse media interviews. Van de Vijver heeft niet alleen ruim dertig jaar advieservaring in het mkb, maar komt zelf ook uit een familiebedrijf. Door zijn ervaring met de overname van het bedrijf van zijn vader in de 80-er jaren, heeft hij aan den lijve ervaren wat er speelt in familiebedrijven.