Veilig door de digitale jungle in 2019
Nieuws

Stijging aantal meldingen

Begin december ontstond er een datalek bij 216 Accountants (bron: accountancy vanmorgen), dat gelukkig vrij snel gedicht werd. Oorzaak: “Als gevolg van deze overstap is, door een menselijke fout bij onze huidige leverancier, op ons oude klantenportaal een bestand met informatie, waaronder klant- en persoonsgegevens, tijdelijk toegankelijk geweest voor al onze klanten.”

Volgens het CBS zijn er in het eerste halfjaar van 2018 bijna 9.000 datalekken gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP), waarvan de meerheid, 31%, in de financiële dienstverlening plaatsvond. Wat de precieze cijfers voor de tweede helft van 2018 zijn, moet nog bekend worden gemaakt, maar gezien er in de eerste helft van 2018 al bijna net zoveel datalekken zijn gemeld als in heel 2017, kunnen we nu al concluderen dat er opnieuw sprake is van een forse stijging. Al is het maar van het aantal meldingen.

Een ongeluk zit in een klein hoekje

Wat zijn nu de grootste oorzaken? Heel simpel: zowel in 2017 als in de eerste helft van 2018 ging het in de meeste situaties om “het versturen of afgeven van persoonsgegevens aan een verkeerde ontvanger” (CBS). In 2017 betrof dit 47% van de gevallen en in 2018 64%. Ook gaat het vaak om een gestolen laptop, usb-stick of tas. Nu denkt u wellicht: het overhandigen van persoonsgegevens aan de verkeerde persoon, dat gaat mij niet zomaar gebeuren. Maar, een ongeluk zit in een klein - en zeer menselijk - hoekje. Het overhandigen van privacygevoelige informatie doet namelijk niemand bewust, zoals het voorbeeld van de leverancier van 216 Accountants illustreert. En zo lang we nog niet een intern alarm systeempje in ons brein hebben ingebouwd dat ons waarschuwt wanneer we op het punt staan zo’n foutje te begaan, blijven we allemaal kwetsbaar. 

Verrassend hoge crime cijfers

Om even een greep te doen uit de Cybersecuritymonitor 2018 van het CBS:

50% van de bedrijven met 10 of meer werkzame personen heeft in 2016 een veiligheidsincident gehad.
50% van deze bovenstaande incidenten, resulteerde in kosten voor het bedrijf.
11% van de Nederlanders was in 2017 slachtoffer van een van de volgende cyber delicten: identiteitsfraude, koop- en verkoopfraude, hacken of cyberpesten.
5% van de 15-plussers is in 2017 gehackt.
 

Houd uzelf dus scherp en wapen uzelf voor de digitale jungle, door bijvoorbeeld begin 2019 eens de cursus Survivallen in de digitale jungle te volgen. Nog geen abonnee bij PE-Academy? Vraag vrijblijvend een gratis proefcursus aan.