Brexit 'huis-tuin-en-keuktips' voor ondernemers
Nieuws

De grote Nissan-fabriek in Sunderland, Noord-Schotland, heeft vorige week besloten om het nieuwe model X-Trail-terreinwagens niet te bouwen, mede vanwege de mogelijke Brexit-gevolgen (FD). Hiermee levert de fabriek nu in, om op de lange termijn te voorkomen dat de verliezen straks nog groter zijn. Nissan bereidt zich voor, maar veel Nederlandse ondernemers schijnen dat nog niet te doen. 
 

Goede voorbereiding essentieel

Als accountant in het hart van het mkb, bent u bij uitstek de persoon die ondernemers kan adviseren over Brexit en de voorbereidingen daarop. PE-Academy sprak met Heleen Elbert, fiscaal jurist, belastingadviseur en docent voor PE-Academy, over hoe zij haar klanten voorbereid: “Een goede voorbereiding is essentieel wanneer je zaken wilt blijven doen met Groot-Brittannië. Natuurlijk hebben we onze klanten al naar het speciale Brexit informatiepunt van de overheid verwezen. ” Zij geeft haar klanten standaard twee ‘huis-tuin-en-keukentips’ mee die het leven na Brexit gemakkelijker zullen maken.

De tips

Tip 1: Vraag snel een artikel 23 vergunning aan
“Na de (harde) Brexit zijn er geen intracommunautaire transacties meer. Bij een levering uit dat land betaal je dus gewoon per direct omzetbelasting. Deze krijg je meestal wel terug, maar dan moet je wachten tot je btw-aangifte. Mocht je kwartaal- of jaaraangifte doen, dan moet je dus geld opzij zetten om de omzetbelasting voor te financieren. Dit probleem kun je praktisch oplossen door op tijd een artikel 23 vergunning aan te vragen. Wanneer je zo'n vergunning hebt, mag je de omzetbelasting afdracht uitstellen totdat je aangifte moet doen.” Lees hier wat de eisen zijn van de Belastingdienst voor het aanvragen van deze vergunning.

Tip 2: Bereid je voor op lange levertijden
“Het kan na de Brexit langer duren voordat de nieuwe voorraad de grens over is. Ook kan het zo zijn dat een oude vergunning opeens niet meer geldig is.” Het is belangrijk je hier nu al op voor te bereiden. Stel je klant daarom in elk geval de volgende vragen, benadrukt Heleen: “Heb je voldoende voorraad? Of heb je een nieuwe toeleverancier in een ander Europees land gezocht?” Met een alternatieve leverancier en genoeg voorraad, heb je een goed back-up plan.

EORI-nummer

Tevens is een EORI-nummer noodzakelijk voor het doen van aangifte of aanvragen van vergunningen voor handelen over de grens en bespaart tijd bij de douane formaliteiten aan de grens. Hier leest u hoe ondernemers aan zo’n nummer komen.

Met deze laagdrempelige tips, kunt u wellicht toch een aantal van uw klanten overhalen zich snel te gaan voorbereiden. Het kost nu even wat tijd, maar scheelt straks heel wat gedoe met geld aan de grens.