Focus op mkb: Prinsjesdag 2023

Stap nu in

Deze cursus is onderdeel van het abonnement voor accountants.
 • Ruim 260 cursussen
 • Onbeperkt toegang
 • Keuze uit meerdere pakketten

In deze aflevering van Focus op mkb staat Prinsjesdag 2023 centraal. Mr. H.A. Elbert, mr. dr. C.G. Dijkstra en mr. C.W. van Vilsteren gaan onder leiding van D.J. ter Harmsel AA RB met elkaar in gesprek over het effect van de belastingplannen op ondernemend Nederland. Wat is de fiscale impact op uw klanten? En hoe kunt u hier in uw adviserende rol op anticiperen? De tafelgasten bespreken de ontwikkelingen en focus op aandachtspunten die uw dagelijkse praktijk beïnvloeden.

Accreditatie Register Belastingadviseurs (RB)
Deze cursus is ook geaccrediteerd voor het RB, voor 1 PE-punt (fiscaal). Als u de cursus heeft behaald, worden deze punten automatisch elektronisch doorgegeven aan het RB. 

Deze cursus is opgenomen in september 2023. 

Preview

Leerdoelen

Na het afronden van deze cursus: 

 • bent u op de hoogte van de actuele stand van zaken rondom het Belastingplan 2024.
 • kunt u de fiscale consequenties van de invoering van het Belastingplan 2024 duiden en hierop anticiperen in de praktijk.
 • kunt u in kaart brengen welke concrete acties nog dit jaar prioriteit moeten krijgen om uw mkb-relaties op fiscale koers te houden.

Auteur

 • D.J. ter Harmsel AA RB

  Dirk werkt sinds 1984 bij Alfa Accountants en Adviseurs, waar hij vanaf 2010 directeur bureau vaktechniek accountancy is. Daarnaast is hij als accountantslid verbonden aan de Accountantskamer en voorzitter van de NBA faculty Opstellen, Samenstellen en Verantwoorden.

   

 • mr. H.A. Elbert

  Heleen Elbert is fiscaal jurist en oud-belastinginspecteur. Zij is werkzaam als belastingadviseur bij ELBERT FISCAAL. Als auteur is zij verbonden aan o.m. het Nederlands Tijdschrift voor Fiscaal Recht, de fiscale encyclopedie Nederlandse Documentatie Fiscaal Recht en het tijdschrift Belastingzaken. Daarnaast zijn onder meer de volgende boeken van haar hand: ‘De auto, zakelijk en privé’ (Sdu Uitgevers) en ‘Parkeerbon? Nee dank u!’ (Bzzztôh). Daarnaast geeft zij regelmatig lezingen en trainingen op, onder meer, het gebied van de autobelastingen.

  Heleen focust zeker niet alleen op autobelastingen. Met haar brede fiscale kennis adviseert zij ondernemers ook inzake estate planning, firmaproblematiek in het mkb en echtscheiding.

 • mr. C.W. van Vilsteren

  Na haar studie Fiscaal Recht (Katholieke Universiteit in Brabant) heeft Carola van Vilsteren gewerkt bij Ernst & Young en BDO Accountants & Adviseurs. In 2003 was de tijd rijp om een eigen onderneming te starten: Van Vilsteren BTW advies. Van Vilsteren lost samen met andere ervaren adviseurs btw-vraagstukken op en geeft praktische, onafhankelijke btw-adviezen. Van Vilsteren BTW advies is werkzaam voor bedrijven, overheid en non-profitorganisaties.

  Naast het geven van praktische adviezen bestaan haar werkzaamheden voor een groot deel uit het doorlichten van organisaties op de aanwezigheid van fiscale valkuilen en het schrijven en implementeren van btw-handboeken. Tevens begeleidt zij Horizontaal Toezicht-projecten en risicoanalyses en doet zij veel door de Belastingdienst geaccordeerde steekproeven op de inkomende en uitgaande geldstromen. Daarnaast verzorgt Van Vilsteren (in-company) cursussen, geeft zij boeken uit en publiceert zij in verschillende vakbladen.

 • mr. dr. C.G. Dijkstra

  Chris Dijkstra is universitair docent Belastingrecht aan de Radboud Universiteit Nijmegen en houdt zich als directeur van Watermill in het bijzonder bezig met het familiebedrijf. Dit heeft als adviseur maar ook als wetenschapper zijn aandacht. Ook waar het gaat om de fiscaliteit van de betrokken personen, denk bijvoorbeeld aan de dga. Dit zowel in nationale als internationale context. Voor meer informatie: www.watermill.nl of www.chrisdijkstra.nl.

Stap nu in

Deze cursus is onderdeel van het abonnement voor accountants.
 • Ruim 260 cursussen
 • Onbeperkt toegang
 • Keuze uit meerdere pakketten