Focus op mkb: Prinsjesdag 2020

Informatie

In deze Focus op mkb staat Prinsjesdag 2020 centraal. Ook dit jaar hebben onze experts u weer veel te vertellen over de belastingplannen. Mr. H.A. Elbert, mr. dr. C.G. Dijkstra en mr. C.W. van Vilsteren gaan onder leiding van D.J. ter Harmsel AA RB met elkaar in gesprek over het effect van het Belastingplan 2021 op ondernemend Nederland. Wat is de fiscale impact op uw klanten en hoe kunt u hier als mkb-adviseur op anticiperen? Het panel duidt de ontwikkelingen en focust op aandachtspunten die uw dagelijkse praktijk beïnvloeden. Zo heeft u alle prioriteiten in no time weer scherp!

Accreditatie Register Belastingadviseurs (RB)

Deze cursus is geaccrediteerd voor het RB, voor 1 PE-punt (fiscaal). Als u de cursus heeft behaald, worden deze punten automatisch elektronisch doorgegeven aan het RB. 

Preview

Leerdoelen

Na deze cursus: 

 • bent u op de hoogte van de actuele stand van zaken rondom het Belastingplan 2021.
 • kent u de fiscale consequenties van de invoering van het Belastingplan 2021 en kunt u hierop anticiperen in de praktijk.
 • kunt u in kaart brengen welke concrete acties nog dit jaar prioriteit moeten krijgen om uw mkb-relaties op fiscale koers te houden.

Auteur

 • D.J. ter Harmsel AA RB

  Na zijn studie startte Dirk ter Harmsel als AA RB bij Alfa accountants en adviseurs. Vanaf 1 oktober 2010 is hij directeur Vaktechniek accountancy. In de periode 2004 -2008 was hij bestuurslid van de NOvAA, in het laatste jaar nam hij het voorzitterschap voor zijn rekening. In 2009-2010 was hij lid van de accountantskamer te Zwolle. Deze functie heeft hij moeten opgeven toen hij in juli 2010 opnieuw in het bestuur van de NOvAA gekozen werd. Vanaf juni 2012 tekende hij opnieuw voor het voorzitterschap. In juni 2013 is hij benoemd als bestuurslid en plaatsvervangend voorzitter van de NBA. Per 22 juni 2015 is Diana Clement zijn opvolger. 
   

 • mr. C.W. van Vilsteren

  Na haar studie Fiscaal Recht (Katholieke Universiteit in Brabant) heeft Carola van Vilsteren gewerkt bij Ernst & Young en BDO Accountants & Adviseurs. In 2003 was de tijd rijp om een eigen onderneming te starten: Van Vilsteren BTW advies. Van Vilsteren lost samen met andere ervaren adviseurs btw-vraagstukken op en geeft praktische, onafhankelijke btw-adviezen. Van Vilsteren BTW advies is werkzaam voor bedrijven, overheid en non-profitorganisaties.

  Naast het geven van praktische adviezen bestaan haar werkzaamheden voor een groot deel uit het doorlichten van organisaties op de aanwezigheid van fiscale valkuilen en het schrijven en implementeren van btw-handboeken. Tevens begeleidt zij Horizontaal Toezicht-projecten en risicoanalyses en doet zij veel door de Belastingdienst geaccordeerde steekproeven op de inkomende en uitgaande geldstromen. Daarnaast verzorgt Van Vilsteren (in-company) cursussen, geeft zij boeken uit en publiceert zij in verschillende vakbladen.

 • mr. H.A. Elbert

  Heleen Elbert is fiscaal jurist en oud-belastinginspecteur. Zij is werkzaam als belastingadviseur bij ELBERT FISCAAL. Als auteur is zij verbonden aan o.m. het Nederlands Tijdschrift voor Fiscaal Recht, de fiscale encyclopedie Nederlandse Documentatie Fiscaal Recht en het tijdschrift Belastingzaken. Daarnaast zijn onder meer de volgende boeken van haar hand: ‘De auto, zakelijk en privé’ (Sdu Uitgevers) en ‘Parkeerbon? Nee dank u!’ (Bzzztôh). Daarnaast geeft zij regelmatig lezingen en trainingen op, onder meer, het gebied van de autobelastingen.

  Heleen focust zeker niet alleen op autobelastingen. Met haar brede fiscale kennis adviseert zij ondernemers ook inzake estate planning, firmaproblematiek in het mkb en echtscheiding.

 • mr. dr. C.G. Dijkstra

  Chris Dijkstra houdt zich als directeur van Watermill in het bijzonder bezig met het familiebedrijf. Dit heeft als adviseur maar ook als wetenschapper zijn aandacht. Ook waar het gaat om de fiscaliteit van de betrokken personen, denk bijvoorbeeld aan de DGA. Dit zowel in nationale als internationale context. Voor meer informatie: www.watermill.nl of www.chrisdijkstra.nl.