Focus op MKB: Btw-aangifte in het coronatijdperk

Informatie

In deze aflevering van Focus op MKB gaat D.J. ter Harmsel AA RB in gesprek met btw-expert mr. C.W. van Vilsteren over uiteenlopende actuele btw-onderwerpen. Zij staan uitgebreid stil bij de aandachtspunten rondom de btw-aangifte in het coronatijdperk, maar er is ook aandacht voor twee nieuwe regelingen: de OVOB en de btw quick fixes.

Een greep uit de vragen die in deze cursus beantwoord worden: mag je de btw-aangifte schatten? Hoe gaat u om met annuleringen, kortingen en vouchers en hoe zit het met oninbare vorderingen? Wat is er veranderd bij het zakendoen over de grens ten opzichte van 2019?

Preview

Leerdoelen

Na het volgen van deze cursus:

 • weet u of uw cliënt wel of niet mag schatten bij het doen van btw-aangifte
 • weet u wat de btw-gevolgen zijn van annuleringen, achteraf gegeven kortingen en het verstrekken van vouchers
 • kunt u beoordelen of uw cliënt in aanmerking komt voor uitstel van betaling van belasting
 • bent u zich bewust van de aandachtspunten rondom oninbare vorderingen
 • heeft u de gevolgen van de nieuwe OVOB weer op het vizier
 • weet u wat de aandachtspunten zijn met betrekking tot btw quick fixes voor uw cliënten die zaken doen in het buitenland

Auteur

 • D.J. ter Harmsel AA RB

  Na zijn studie startte Dirk ter Harmsel als AA RB bij Alfa accountants en adviseurs. Vanaf 1 oktober 2010 is hij directeur Vaktechniek accountancy. In de periode 2004 -2008 was hij bestuurslid van de NOvAA, in het laatste jaar nam hij het voorzitterschap voor zijn rekening. In 2009-2010 was hij lid van de accountantskamer te Zwolle. Deze functie heeft hij moeten opgeven toen hij in juli 2010 opnieuw in het bestuur van de NOvAA gekozen werd. Vanaf juni 2012 tekende hij opnieuw voor het voorzitterschap. In juni 2013 is hij benoemd als bestuurslid en plaatsvervangend voorzitter van de NBA. Per 22 juni 2015 is Diana Clement zijn opvolger. 
   

 • mr. C.W. van Vilsteren

  Na haar studie Fiscaal Recht (Katholieke Universiteit in Brabant) heeft Carola van Vilsteren gewerkt bij Ernst & Young en BDO Accountants & Adviseurs. In 2003 was de tijd rijp om een eigen onderneming te starten: Van Vilsteren BTW advies. Van Vilsteren lost samen met andere ervaren adviseurs btw-vraagstukken op en geeft praktische, onafhankelijke btw-adviezen. Van Vilsteren BTW advies is werkzaam voor bedrijven, overheid en non-profitorganisaties.

  Naast het geven van praktische adviezen bestaan haar werkzaamheden voor een groot deel uit het doorlichten van organisaties op de aanwezigheid van fiscale valkuilen en het schrijven en implementeren van btw-handboeken. Tevens begeleidt zij Horizontaal Toezicht-projecten en risicoanalyses en doet zij veel door de Belastingdienst geaccordeerde steekproeven op de inkomende en uitgaande geldstromen. Daarnaast verzorgt Van Vilsteren (in-company) cursussen, geeft zij boeken uit en publiceert zij in verschillende vakbladen.