promo beeld

Bovenop je vakgebied

/sites/default/files/styles/promo_xlg_h300/public/promo/43180959-instapage2_1.jpg?h=da363170&itok=qK93HupQ
Belasting op leidingwater
Nieuws

De belasting op water krijgt een golf aan kritiek

De vorige keer werd er al geblogd over hoe  de overheid ons 'burgers' gezonder wil maken en moeder natuur een handje wil helpen door het fietsen naar werk aantrekkelijker te maken met de leasefiets. Dan zou je denken dat de overheid ook wel raad weet met de belasting op kraanwater: een eerste levensbehoefte in de vorm van een suikervrij drankje dat zonder verpakking en vrachtwagenkilometers aan ons geleverd wordt. Nou nee dus. Kraanwater wordt duurder.

9% btw-tarief

We gaan binnenkort met het op drinkwater van toepassing zijnde lage btw-tarief van 6% naar 9%. Daarnaast kent ons drinkwater de belasting op leidingwater (bol) waar ook weer btw op drukt. Dit alles zorgt ervoor dat we straks circa 30% belasting betalen over ons water. Dat is best fors.

Nu vindt u vast dat ik spijkers op laag water aan het zoeken ben, want aan de levering van goed kraanwater plakken nou eenmaal kosten (die overigens zijn gedaald de laatste jaren). Bovendien is kraanwater zeer prijsinelastisch: een verhoging van de prijs zal de vraag naar kraanwater nauwelijks beïnvloeden. Maar die spijkers worden voetangels als je nagaat dat de belasting op flessenwater juist omlaag gaat.

Nederland heeft misschien wel het beste kraanwater ter wereld, maar als je wil kun je het equivalent dus ook in een plastic omhulsel kopen voor 150 tot 500 keer de prijs van kraanwater. De flessen water komen natuurlijk niet vanzelf in de supermarkt, daar worden vrachtwagens voor ingezet die nog weleens de neiging hebben flink wat brandstof te slurpen. 

Dus waarom wordt dit nu juist weer goedkoper gemaakt door onze regering? Dat is voor de consument gedaan die straks voor het frisdrankschap staat en twijfelt over een fles Coca Cola of toch maar een Dr Pepper Cherry voor zijn dagelijkse suikerinjectie. Maar als hij of zij dan ziet dat een fles water een paar cent goedkoper geworden is hoopt de overheid dat er wat vaker gekozen zal worden voor het flesje water.

De toon is cynisch, maar hopelijk weet u de boodschap eruit te filteren. Gelukkig is er onder de mensen al een gezonde discussie aan het uitbreken rondom deze kwestie en zijn er enkele paginagrote advertenties te vinden in o.a. het FD en de Volkskrant waarin verschillende drinkwaterbedrijven deze jammerlijke belastingontwikkeling aan de kaak stellen. Laten we kijken hoe het verder gaat met deze zaak en voorlopig maar gewoon onze Dopperflesjes bijvullen met gemeentepils en de flesjes water laten staan.
 

mr. Floris Koen
Contentmanager PE-Academy

PAOB|PE-Academy biedt u een aanbod van ruim 50cursussen waarin actuele, vakinhoudelijke onderwerpen aan bod komen. U kunt onze cursussen online volgen waar en wanneer het u uitkomt. Kennis maken met ons aanbod? Probeer gratis een van onze proefcursussen of neem contact met ons op via 030-26 44 100. Wij staan u graag te woord!