Focus op Formeel belastingrecht 2023

Stap nu in

Deze cursus is onderdeel van het abonnement voor fiscalisten.
  • Ruim 75 cursussen
  • Onbeperkt toegang
  • Keuze uit meerdere pakketten

Het fiscale procesrecht kent een grote verscheidenheid aan onderwerpen. Ondanks deze diversiteit in onderwerpen hebben docenten mr. G.M. Boezelman en mr. J.N. de Boer in deze editie van Focus op een centrale thematiek geïdentificeerd: de cruciale rol van een eerlijke procedure bij het bereiken van rechtvaardige belastingheffing. Deze cursus legt de focus op de overkoepelende thematiek van rechtsbescherming, zowel binnen als buiten de rechtszaal.

Deze cursus is opgenomen in oktober 2023.

Preview

Leerdoelen

Na het volgen van deze cursus:


  • weet u hoe art. 6 EVRM van invloed is op de boeteprocedures in het fiscale recht
  • kent u de laatste ontwikkelingen omtrent het Vertrouwens- en Evenredigheidsbeginsel
  • kent u de laatste ontwikkeling omtrent de voortvarendheidseis bij de verlengde navorderingstermijn
  • weet u wat de aangekondigde maatregel t.a.v. dividendstrippen formeel gaat betekenen

Auteur

  • mr. Mariëlle Boezelman

    Mariëlle Boezelman is gespecialiseerd advocaat in financiële fraude zaken. Mariëlle heeft veel ervaring in de verdediging van personen en bedrijven die worden verdacht van belastingfraude, witwassen van vermogen, valsheid in geschrifte en corruptie. Dat geldt ook voor de verdediging in (fiscale) boeteprocedures. Veel van die zaken hebben een internationale component, waardoor Mariëlle veel samenwerkt met buitenlandse collega’s en een uitgebreid internationaal netwerk heeft. Het is altijd haar doel om het beste resultaat te bereiken. Dat betekent niet dat een procedure altijd de beste of enige oplossing is voor het belang van de cliënt. Soms verdient een andere route of oplossing buiten de rechtszaal de voorkeur. Mariëlle kan in dat speelveld goed manoeuvreren.

    Al tijdens haar studie strafrecht en internationaal recht proefde Mariëlle van verschillende praktijkkeukens bij grote advocatenkantoren en de gespecialiseerde boutique firms. Na haar afstuderen stond zij terdoodveroordeelden bij in Texas (VS). Een indrukwekkende ervaring, waar het belang van het persoonlijke leven en het waarborgen van fundamentele rechten sterk de boventoon voeren. In Nederland smaakte vooral het financiële recht naar meer. Dat leidde tot een vervolgstudie fiscaal recht, om alle terreinen te kunnen combineren in de praktijk.

    Mariëlle treedt regelmatig op als spreker op het terrein van financiële en fiscale fraude en is auteur voor verschillende vakbladen en blogs, zoals vaklunch.nl.

  • mr. Judith de Boer

    Judith de Boer is gespecialiseerd in strafzaken gerelateerd aan financiële fraude, variërend van belastingfraude en witwassen tot corruptie en cybercriminaliteit. Ook de daaraan verbonden fiscale zaken behandelt zij, evenals strafrechtelijke cassatiezaken. Veel van haar zaken hebben een fiscaal of internationaal karakter, waar media en politieke aspecten veelvuldig een rol in spelen. Judith behandelt complexe strafzaken en heeft een breed internationaal netwerk.

    Judith heeft haar eerste internationale ervaring opgedaan tijdens haar stage bij de Verenigde Naties. Dit heeft haar horizon verbreed en haar in staat gesteld een uitgebreid internationaal netwerk op te bouwen. Inmiddels is zij Vice-President van de Business Crime & Civil Fraud Commission van AIJA en is zij Fellow van the International Academy of Financial Crime Litigators.

    Afgestudeerd aan de UvA met specialisaties in strafrecht en internationaal strafrecht, heeft Judith haar kennis verder uitgebreid met specialisatieopleidingen op het gebied van strafrecht, cybercrime en fiscale advocatuur.

    Judith de Boer is verder medeoprichter van de website Vaklunch.nl. In dat kader heeft zij ook twee boekjes gepubliceerd:

    • “Heb je even voor mij?” (2023)
    • “Is het al woensdag?” (2018)

     

Stap nu in

Deze cursus is onderdeel van het abonnement voor fiscalisten.
  • Ruim 75 cursussen
  • Onbeperkt toegang
  • Keuze uit meerdere pakketten