Cursusinformatie

Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties

Informatie: 

De Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties heeft zelfs voor zijn definitieve invoering onder zowel opdrachtgevers als zzp'ers al voor veel onrust gezorgd. Maar wat betekent het vervallen van de VAR-verklaring nu daadwerkelijk? Wat is het doel van deze wet en wat zijn de werkelijke veranderingen ten opzichte van de VAR-verklaring?

In deze cursus bespreekt mr. H.A. Elbert het doel en de achtergronden van de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelatie. Ze gaat in op de gevolgen voor uw klant als opdrachtgever en als opdrachtnemer en geeft aan welke aandachtspunten er zijn voor uw klant als tussenpersoon. Wat zijn bijvoorbeeld de gevolgen voor de fiscale dienstverlening, het pensioen en de Flexwet? Ze geeft advies over welk type vastlegging of modelovereenkomst het best gekozen kan worden en bespreekt toekomstige ontwikkelingen.

Actuele ontwikkelingen

Op 1 juni 2017 heeft staatssecretaris Wiebes bekendgemaakt dat de handhaving van de wet DBA met nog een half jaar wordt uitgesteld. Concreet betekent dit dat de Belastingdienst tot 1 juli 2018 geen boetes of naheffingen oplegt. Kwaadwillenden worden echter wel aangepakt door de fiscus. De fractievoorzitters Mark Rutte (VVD), Sybrand van Haersma Buma (CDA), Alexander Pechtold (D66) en Gert-Jan Segers (ChristenUnie) hebben op 10 oktober 2017 het regeerakkoord ‘Vertrouwen in de toekomst’ gepresenteerd. Hierin wordt onder meer aangekondigd dat de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA) door het nieuwe kabinet op de schop genomen zal worden. De belangrijkste voornemens uit het regeerakkoord zijn opgenomen in de cursus. Zodra de nieuwe plannen concreter worden zal de cursus hierop worden aangepast.

Deze cursus is geactualiseerd in oktober 2017.

Preview video: 

31 december 2019
Leerdoelen: 

Na afloop van de cursus:

  • kunt u het doel en de achtergronden van de wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties benoemen;
  • kunt u de voordelen van vastlegging benoemen;
  • kunt u uw klant adviseren over de beste vorm van vastlegging;
  • kunt u de DBA-problematiek vanuit het juiste klantperspectief benaderen; 
  • heeft u inzicht gekregen in de specifieke gevolgen voor uw klant als werknemer, werkgever, of tussenpersoon.
Auteur: 

mr. H.A. Elbert

Heleen Elbert is fiscaal jurist en oud-belastinginspecteur. Zij is werkzaam als belastingadviseur bij ELBERT FISCAAL. Als auteur is zij verbonden aan onder meer het Nederlands Tijdschrift voor Fiscaal Recht, de fiscale encyclopedie Nederlandse Documentatie Fiscaal Recht en het tijdschrift Belastingzaken. Daarnaast zijn onder meer de volgende boeken van haar hand: ‘De auto, zakelijk en privé’ (Sdu Uitgevers) en ‘Parkeerbon? Nee dank u!’ (Bzzztôh). Daarnaast geeft zij regelmatig lezingen en trainingen op, onder meer, het gebied van de autobelastingen.

Heleen focust zeker niet alleen op autobelastingen. Met haar brede fiscale kennis adviseert zij ondernemers ook inzake estate planning, firmaproblematiek in het mkb en echtscheiding.

Bel onze studieadviseurs
(030) 26 44 100

maandag 08:30–17:00
dinsdag 08:30–17:00
woensdag 08:30–17:00
donderdag 08:30–17:00
vrijdag 08:30–17:00