Jonge accountants, hoge werkdruk en de veranderende werkcultuur
Nieuws

“En nu weer doorwerken!” Dit was de titel van een opinie die Roy Gorter, actief lid van de NBA Young Profs en werkzaam bij Q Accountants & Belastingadviseurs, geschreven heeft over de werkdruk onder jonge accountants. Wat drijft Young professionals en wat vinden zij belangrijk in hun werk?

Motivatie anders dan vroeger

“Jongeren willen niet meer per se partner worden. De motivatie is anders dan tien à twintig jaar geleden. Daarmee wordt in de branche onvoldoende rekening gehouden”. Volgens Gorter speelt de cultuur hier ook parten. Rob Lelieveld, bestuurslid van EY Nederland en voorzitter van Ernst & Young Accountants LLP, schetst vijf mogelijke maatregelen: “Meer mensen aannemen, mensen langer behouden, capaciteit afstemmen, innovatie en beter samenwerken in high performing-teams. Dat laatste vraagt coaching on the job, zodat je efficiënter kunt werken en de werkdruk kunt verlichten”.

Inghwa Hengefeld, als partner betrokken bij de oprichting van de EY Young Professionals Board, stelt dat het gaat om ‘satisfactie’. “Wat wil je bereiken? Hoe wil je het beste uit jezelf halen? Dat is een heel persoonlijke keuze. Het is als accountantskantoor een uitdaging om dat per persoon goed te doen”.

Om jonge mensen binnen het openbare beroep vast te houden zou je ze meer autonomie moeten geven, meent Marlies de Vries, universitair docent en promovenda aan de Nyenrode Business Universiteit. Ook moeten planningen realistischer worden ingevuld en moeten leiders bereid zijn een deel van hun zeggenschap in te leveren. “Als ze dat niet doen, dan blijft het bij een hoop retorisch geleuter, toespraken en beleidsnotities”. De Vries betwijfelt of de noodzakelijke verandering binnen het beroep wel door de huidige top van de kantoren kan worden gerealiseerd. “Kijk je naar de topmensen dan werken ze vrijwel allemaal nog bij dezelfde organisatie waar ze ooit zijn begonnen. Dat roept de vraag op of je dan nog wel in staat bent om te veranderen”.

Hoge werkdruk

“Young professionals die binnen de accountancy-sector werkzaam zijn ervaren een hoge werkdruk. Hiermee komt hun professionele kritische instelling en daarmee de kwaliteit van hun werk in het geding.” Dit stellen Bas Herrijgers, bestuurslid van NBA Young Profs, en De Vries in het gezamenlijk rapport van Nijenrode Business Universiteit en NBA Young Profs: ‘Young professionals - opvattingen over het accountantsberoep’. "Is werkdruk van invloed op de kwaliteit van de audit? Het antwoord hierop is JA. Als je geen moment van reflectie hebt, maar alleen aan het hollen bent, gaat dat ten koste van de kwaliteit." Stellen Herrijgers en De Vries in het rapport.

Rust creëren in een team leidt tot een extra versnelling binnen het team en het werk wordt als beter ervaren. Dagelijks standaard meer uren werken houd je even vol, maar uiteindelijk komt dat niemand ten goede. Niet ten goede aan het accountantskantoor en ook niet aan het privé leven. Voorbeeldgedrag is hierin belangrijk vindt PwC-bestuurder Ad van Gils. “Als je aan het begin van de dag eerst je kind naar school moet brengen of eerst wilt hardlopen, dan moet dat kunnen. Dat soort keuzes moeten wij als bestuursleden ook laten zien in ons gedrag.” Het maakt niet uit hoeveel uren je draait, als je het project maar oplevert. Zover is het nog niet maar dat is wel de weg waar het heen moet gaan. Deze flexibiliteit zorgt voor een cultuurverandering. Ook omdat je als accountant met een klant te maken hebt en daar ook zichtbaar wilt zijn.

Ervaringen

Verschillende accountantsorganisaties hebben onlangs een ‘young board’ opgezet, of zijn hier nog mee bezig. Young boards zijn stuurgroepen die een brugfunctie vervullen tussen jonge accountants en het management van hun organisaties. De jonge accountants willen onder meer samen de toekomst van het beroep vorm geven. Op 22 juni 2018 heeft er een tweede bijeenkomst met leden van young boards plaats gevonden, dit werd georganiseerd door NBA Young Profs. Tijdens deze bijeenkomst stond de wijze waarop de jongere generatie accountants een bijdrage kan leveren aan de toekomst van het accountantsberoep. “Op deze manier geven we young boards de ruimte met elkaar in alle openheid thema’s te discussiëren”, aldus Bas Herrijgers.

PE-Academy heeft in samenwerking met drs. E. van der Wösten RA de cursus PKI in de praktijk ontwikkeld. In deze cursus wordt de praktijkkant van PKI behandelt. Aan de hand van praktijkvoorbeelden, dilemma’s en korte casussen leert u hoe uw professioneel-kritische instelling in de praktijk kunt verbeteren. Deze cursus verschilt van de verplichte PKI-cursus. Deze e-learning is beperkter, zowel wat tijdsbeslag als reikwijdte betreft, en heeft een meer vaktechnisch gehalte.

PE-Academy biedt u een aanbod van ruim 45 cursussen waarin actuele, vakinhoudelijke onderwerpen aan bod komen. U kunt onze cursussen online volgen waar en wanneer het u uitkomt. Kennis maken met ons aanbod? Probeer gratis een van onze proefcursussen of neem contact met ons op via 030-26 44 100. Wij staan u graag te woord!