promo beeld

Bovenop je vakgebied

/sites/default/files/styles/promo_xlg_h300/public/promo/43180959-instapage2_1.jpg?h=da363170&itok=qK93HupQ
45% van Amsterdamse huizen verkocht zonder voorbehoud financiering: "Men weet wel wat men doet"
Nieuws

Huizenprijzen waren nog nooit zo hoog en de doorstroom in de huizenmarkt verloopt minder snel dan in het eerste kwartaal van 2017. Ten opzichte van het eerste kwartaal van 2017 zijn zowel het aantal leveringsaktes als het aantal hypotheekaktes licht in aantal afgenomen. Het aantal leveringsaktes daalde in het eerste kwartaal van 2018 van circa 85.000 naar 82.000 en de hypotheekaktes daalden van 82.000 naar 78.000. “De krapte op de huizenmarkt leidt ertoe dat er minder huizen worden verkocht en daarnaast worden er meer huizen met eigen geld gekocht,” aldus een woordvoerder van de KNB over deze daling.

Kopen zonder kijken

Een huis kopen zonder financieringsvoorbehoud is een trend die zich ook dit jaar lijkt voort te zetten. Exacte cijfers over dit jaar zijn nog niet bekend maar in 2017 werd 12 procent van de huizen zonder financieringsvoorbehoud verkocht, in Amsterdam was dat zelfs 45 procent. Vervolgens werd in datzelfde jaar 57 procent van de huizen zonder bouwtechnische keuring verkocht. Exacte cijfers over het kopen van een huis zonder bezichtiging door particulieren, zijn er niet maar ook dit is een stijgende trend met name in de prijsklasse 250.000 tot 350.000 euro.

Kamervragen

De PvdA stelde Kamervragen over deze ontwikkeling. Op de overspannen woningmarkt vindt steeds meer concurrentie plaats op ontbindende voorwaarden waardoor particulieren mogelijk gedwongen worden om onverantwoorde risico’s te nemen, zo luidde de zorg. Het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer deed vervolgens onderzoek naar het aantal woningen dat na 2012 zonder ontbindende voorwaarden zijn verkocht en dat aantal lag op 23 procent.

Wel veroorloven

Kamervragen dus, maar hoe zorgelijk is deze trend? De KNB hield een poll onder notarissen en daaruit bleek dat notarissen niet veel meer koopcontracten zonder ontbindende voorwaarden langs zien komen. Van de boete van tien procent van de koopsom merken zij al evenmin iets. “Mensen weten wel wat ze doen. Sommige mensen kunnen het zich veroorloven om zonder voorwaarden of zelfs zonder het huis gezien te hebben, een koopcontract aan te gaan,” aldus de woordvoerder van de KNB. Ook de NVM (Nederlandse Vereniging van Makelaars) bevestigt dit: “Kopers die bieden zonder voorbehoud van financiering hebben zich wellicht vooraf goed laten informeren over hun leencapaciteit, mogelijk is er sprake van overwaarde op de huidige woning of van eigen vermogen.”

PE-Academy biedt u een aanbod van ruim 45 cursussen waarin actuele, vakinhoudelijke onderwerpen aan bod komen. U kunt onze cursussen online volgen waar en wanneer het u uitkomt. Kennis maken met ons aanbod? Probeer gratis een van onze proefcursussen of neem contact met ons op via 030-26 44 100. Wij staan u graag te woord!