promo beeld

Bovenop je vakgebied

/sites/default/files/styles/promo_xlg_h300/public/promo/43180959-instapage2_1.jpg?h=da363170&itok=qK93HupQ
Zo voorkomt u een onkostenveroordeling
Nieuws

Als notaris kunt u vanaf 1 januari 2018 in de onkosten veroordeeld worden wanneer een klacht tegen u in eerste aanleg gegrond wordt bevonden. Vanaf deze datum is de Wet op het notarisambt gewijzigd en regelt het nieuwe art. 103b van deze wet een kostenveroordeling die niet alleen de notaris kan treffen maar ook de toegevoegd notaris en de kandidaat-notaris.

De onkostenveroordeling kan in eerste aanleg 3.500 euro bedragen maar wanneer ook in hoger beroep de klacht gegrond wordt verklaard, dan komt daar nog eens 3.000 euro bovenop plus de kosten van de klager die ook deels moeten worden vergoed. Als de klacht dus in twee instanties gegrond wordt verklaard, dan bent u zo’n ruim 7.000 euro kwijt. Daarnaast kan eventueel nog een geldboete worden opgelegd.

Voorkomen is beter dan genezen

U wilt natuurlijk voorkomen dat u met een dergelijke geldboete te maken krijgt. In de cursus Actualiteiten Notarieel Tuchtrecht die dit najaar op PE-Academy gepubliceerd zal worden, zet prof. mr. A.H.N. Stollenwerck uiteen hoe u als notaris het mijnenveld van het tuchtrecht veilig doorkruist. In deze blog geven wij alvast wat van zijn adviezen prijs:

   

  • Zorg voor goede dossiernotitie
  • Zorg voor goede schriftelijke voorlichting
  • Leg afspraken tijdig schriftelijk vast
  • Houdt onafhankelijkheid en onpartijdigheid steeds goed voor ogen
  • Geef de opdracht terug bij querulanten
  • Wend u tijdig tot de Kamervoorzitter
  • Laat zaken niet op hun beloop, wees pro-actief

Ten slotte kunt u de beslissing bij twijfel het beste overlaten aan de voorzieningenrechter en laat u betrekken in kort geding wanneer u aarzelt of u een notariële werkzaamheid al dan niet moet verrichten vanuit tuchtrechtelijk en of civielrechtelijk oogpunt bezien.
 

De cursus Actualiteiten Notarieel Tuchtrecht kunt u dit najaar verwachten in uw cursusoverzicht! Nog geen abonnee? Vraag een gratis proefcursus aan.