Ondernemers en huwelijksvermogensrecht

Informatie

Trouwen is geen risicoloze en zorgeloze financiële stap. Dit geldt voor particulieren en in meerdere mate voor ondernemers. Want wat gebeurt er met het eigendom van het bedrijf? Wat gebeurt er bij overlijden of scheiden? Heeft de (ex-)partner dan recht op de helft van de onderneming?

In deze diepgaande cursus wordt het huwelijksvermogensrecht besproken. Uiteraard wordt het nieuwe huwelijksvermogensrecht hierin meegenomen en er worden aandachtspunten benoemd die relevant zijn voor ib-ondernemers en dga’s. Na het volgen van deze cursus is uw kennis van het huwelijksvermogensrecht weer helemaal bijgespijkerd, zodat u uw klanten goed kunt adviseren tijdens gesprekken over dit onderwerp. 

Deze cursus is geactualiseerd in augustus 2018.

Leerdoelen

Na het volgen van deze cursus:

  • bent u op de hoogte van de meest recente wet- en regelgeving op het gebied van het huwelijksvermogensrecht
  • kunt u de begrippen gemeenschap van goederen en de verschillende vormen van huwelijkse voorwaarden benoemen en uitleggen
  • kunt u de belangrijkste gevolgen van het huwelijksvermogensrecht beschrijven (zoals wijzigingen ten aanzien van bestuursbevoegdheid, zaaksvervanging, ontbinding van de gemeenschap, afscherming vermogen na echtscheiding en aanpassingen in het huwelijksgoederenregime tijdens het huwelijk)
  • heeft u inzicht in de valkuilen en fiscale aandachtspunten
  • kunt u de begrippen finaal - en periodiek verrekenbeding uitleggen en toepassen
  • kunt u de praktische handvatten/tools uit de casuïstiek inzetten tijdens adviesgesprekken over dit onderwerp

Auteur

  • mr. T.C. Hoogwout

    Mr. T.C. Hoogwout is gespecialiseerd in estate planning en advisering van vermogende particulieren, onder andere bij de bedrijfsopvolging binnen familiale ondernemingen en holdings. Hoogwout is als belastingadviseur verbonden aan FBN in Amsterdam en doceert onder meer schenk- en erfbelasting aan de Erasmus Universiteit. Hij geeft regelmatig lezingen en schrijft boeken en artikelen over fiscaliteit, familierecht en erfrecht.