promo beeld

Bovenop je vakgebied

/sites/default/files/styles/promo_xlg_h300/public/promo/43180959-instapage2_1.jpg?h=da363170&itok=qK93HupQ
Schijnhandhaving van schijnzelfstandigheid
Nieuws

Schijnzelfstandigheid

Op zijn vroegst zal vanaf 1 januari 2020 de Wet DBA gehandhaafd worden. Dit betekent echter niet dat opdrachtgevers en opdrachtnemers vrij spel hebben als het gaat om situaties waar sprake is van schijnzelfstandigheid. ‘Kwaadwillenden’ liepen sowieso al risico op een boete of naheffing, maar vanaf 1 juli 2018 is deze term uitgebreid, zoals blijkt uit het Toezichtsplan Arbeidsrelaties van de Belastingdienst.

De handhaving zal zich vanaf dan niet alleen richten op de ernstigste gevallen, maar ook op ‘andere kwaadwillenden’. Meer concreet betekent dit dat de Belastingdienst ook zal handhaven als er sprake is van een (fictieve) dienstbetrekking, evidente schijnzelfstandigheid en opzettelijke schijnzelfstandigheid. Deze drie criteria dienen allemaal bewezen te worden.

Dat klinkt ingrijpend, maar dit is een arbeidsintensief proces voor de Belastingdienst en bij een vermoeden van schijnzelfstandigheid zal het lang duren voor de Belastingdienst aan haar zware bewijslast voldaan heeft. Eventueel volgt daarna nog een bezwaar- en beroepsmogelijkheid en een strafrechtelijk traject. Het kan dus jaren duren voor de kwaadwillendheid onherroepelijk vast komt te staan.

Daarbij is het aantal opdrachtgevers dat bezocht wordt beperkt. Minstens honderd opdrachtgevers verspreid over verschillende branches zullen worden benaderd. Er zal een focus liggen bij opdrachtgevers die nog niet in beeld zijn geweest of nog niet werken met een goedgekeurde (model)overeenkomst. Maar zoals het er nu naar uitziet gaan er voorlopig geen grote stappen gezet worden wat betreft het rigoureus inperken van de schijnzelfstandigheid.

Dit klinkt allemaal als een zware arbeidsintensieve klus die uiteindelijk het effect zal hebben van een druppel op een gloeiende plaat. Maar er is reden tot optimisme. Een van de doelen van het toezichtsplan is immers ook om in gesprek te gaan met opdrachtgevers over hun praktijkervaringen en zo meer inzicht te krijgen in waar opdrachtgevers tegenaan lopen en wat wel en niet goed gaat. Wie weet zal dat leiden tot een beter in elkaar stekende Wet DBA die dan hopelijk op 1 januari 2020 gehandhaafd kan worden.

Zie tevens de special van ons Fiscaal Journaal van juni waar J.H.P.M. Raaijmakers samen met mr. S.F.J.J. Schenk zijn licht laat schijnen over deze kwestie.

mr. Floris Koen
Contentmanager PE-Academy

Naast deze cursus biedt PE-Academy u een aanbod van ruim 45 cursussen waarin actuele, vakinhoudelijke onderwerpen aan bod komen. U kunt onze cursussen online volgen waar en wanneer het u uitkomt. Kennis maken met ons aanbod? Probeer gratis een van onze proefcursussen of neem contact met ons op via 030-26 44 100. Wij staan u graag te woord!