promo beeld

Bovenop je vakgebied

/sites/default/files/styles/promo_xlg_h300/public/promo/43180959-instapage2_1.jpg?h=da363170&itok=qK93HupQ
Samengestelde prestatie
Nieuws

Samengestelde prestatie

Het was recentelijk weer eens raak: een discussie tussen fiscus en ondernemer over het wel of niet bestaan van een samengestelde prestatie. Ditmaal was de beheerstichting van de Hoge Veluwe aan de beurt om zo goed mogelijk aan de hand van alle omstandigheden en feiten te beargumenteren dat bij de parkeergelegenheid die zij net buiten het park aanbieden sprake is van een samengestelde prestatie. Hiermee hoopte de Hoge Veluwe in aanmerking te komen voor het gereduceerde 6% btw-tarief.

De Hoge Veluwe

Gezien de bestaande opvattingen rondom parkeren bij dierentuinen en pretparken leek de Hoge Veluwe aan een zware opgave te beginnen. In zo’n geval is nooit sprake van een samengestelde prestatie, mede vanwege het feit dat ook niet-bezoekers er kunnen parkeren. 

Maar bij de Hoge Veluwe was dit niet het geval en parkeerden er enkel bezoekers van het park. Misschien heeft daarom de beheerstichting toch nog dapper doorgestreden tot aan de Hoge Raad, maar het bleek tevergeefs. Ook het argument dat het aanbod van parkeren diende om het bezoek aan het park ‘optimaal’ te maken en daarmee het park aantrekkelijker te maken voor bezoekers mocht niet baten.

Je kan het de Hoge Veluwe niet kwalijk nemen dat ze het probeerden. Er zijn nogal wat criteria van toepassing als het gaat om het beoordelen van dit soort vraagstukken en ze zijn met een beetje creativiteit wel redelijk vrij in te vullen om zo de kans te vergroten dat het dubbeltje vervolgens de juiste kant op valt.  

Vakantiepark

In februari dit jaar werd er nog een klein succesje behaald door een vakantiepark.  Daar bleek wifi geen doel op zich en geen afzonderlijke dienst. Wifi in een vakantiehuisje is als bijna vanzelfsprekend te gebruiken en is een gewoon en algemeen middel om het verblijf in het huisje zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Hier was dus sprake van een samengestelde prestatie volgens de rechtbank.

Twee weken daarvoor had een eigenaar van een vakantiepark dat skelters verhuurde die ook buiten het vakantiepark gebruikt werden echter pech: de vrijstelling strekte niet zo ver volgens het Hof Den Haag.  Wie weet dat ooit in de toekomst het gesteggel rondom de samengestelde prestatie ten einde komt als er een algemeen omzetbelastingtarief komt.

Fiscaal Journaal Juni

Zie ons Fiscaal Journaal van juni waar we aan de hand van een animatie bovengenoemde ‘skeltertaks’ en het algemeen belastingtarief bespreken... inmiddels oud nieuws voor u? Hou dan de komende tijd ons cursusaanbod in de gaten voor het actuele Fiscaal Journaal van september!

mr. Floris Koen
Contentmanager PE-Academy

Naast deze cursus biedt PAOB|PE-Academy u een aanbod van ruim 45 cursussen waarin actuele, vakinhoudelijke onderwerpen aan bod komen. U kunt onze cursussen online volgen waar en wanneer het u uitkomt. Kennis maken met ons aanbod? Probeer gratis een van onze proefcursussen of neem contact met ons op via 030-26 44 100. Wij staan u graag te woord!

 


[1]http://deeplink.rechtspraak.nl/uitspraak?id=ECLI:NL:HR:2018:1318

[2]https://cmweb.nl/2018/05/btw-en-samengestelde-prestaties-2/?vakmedianet-approve-cookies=1&_ga=2.36362784.1231644854.1535023972-498297889.1530605083

[3]http://deeplink.rechtspraak.nl/uitspraak?id=ECLI:NL:RBGEL:2018:789 

[4]http://deeplink.rechtspraak.nl/uitspraak?id=ECLI:NL:GHDHA:2018:642