promo beeld

Bovenop je vakgebied

/sites/default/files/styles/promo_xlg_h300/public/promo/43180959-instapage2_1.jpg?h=da363170&itok=qK93HupQ
AVG voor fiscalisten
Nieuws

Elf maanden geleden keken zes op de tien MKB’ers je nog vragend aan als je hen vertelde dat ze binnen een jaar moesten gaan voldoen aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Nog weinig ondernemers waren op de hoogte van de vervanger van de Wet bescherming persoonsgegevens. De voorlichting door de overheid met betrekking tot deze nieuwe Europese privacywetgeving liet te wensen over, zo bleek.1 

Opvallend, want de nieuwe privacywet heeft vergaande gevolgen met betrekking tot hoe instellingen en bedrijven dienen om te gaan met de bewaring en het verwerken van persoonsgegevens. En de boetes die met een overtreding van de wet gepaard gaan zijn niet mals: tot € 20 miljoen of tot 4% van de wereldwijde omzet. 

Vrijstellingsclausule
Er was nog een sprankje hoop voor het MKB in de vorm van een vrijstellingsclausule voor bedrijven met minder dan 250 werknemers, maar daar gaat in de praktijk wellicht geen enkele MKB’er of zzp’er van profiteren, zo stelt secretaris ICT David de Nood van MKB Nederland. De verwachting is dat elke vorm van ‘niet-incidentele’ opslag al gaat leiden tot een registerplicht. Dat is een tegenvaller voor veel MKB’ers, want de wet grijpt diep in in de bedrijfsprocessen en de  informatie over de wet is complex en juridisch pittig. Zij zullen dus hulp moeten gaan inroepen, zo stelt De Nood.2  

Maar dan zal de Belastingdienst op zijn minst toch wel zijn zaakjes goed geregeld hebben voor 25 mei? Bij lange na niet. CDA Kamerlid Pieter Omtzigt wijdt er een kritische tweet aan op 10 mei. Omtzigt is not amused, want de Belastingdienst met haar meest uitgebreide verzameling persoonsgegevens van Nederland heeft aangegeven totaal niet klaar te zijn voor de AVG. Omtzigt stelt daarom een lijst op van 25 kritische vragen aan staatssecretaris Snel van Financiën en voegt daaraan toe:

“En elke sportclub, kerk, vrijwilligersorganisatie moet een grote inspanning leveren voor de AVG en de Belastingdienst - wiens wetten we allemaal moeten gehoorzamen - kan er zelf weer helemaal niet aan voldoen. Omgekeerde wereld.”3

Handhaving AVG
Wat betreft de handhaving van de AVG is het ook nog niet optimaal geregeld. De Nederlandse Autoriteit Persoonsgegevens heeft al aangegeven zich zorgen te maken over haar budget. En in de rest van Europa is het niet veel anders. Zeventien van de vierentwintig ondervraagde Europese privacywaakhonden hebben Reuters verteld nog onvoldoende financiering of bevoegdheden te hebben om de AVG goed te kunnen handhaven.

Het zal duidelijk zijn dat er qua voorlichting en voorbereiding nog veel te winnen valt op het gebied van de AVG. Zelfs na 25 mei. PAOB|PE-Academy gokt niet op een beperkte handhaving en komt daarom binnenkort met een verhelderende cursus die u en uw cliënten zal helpen de transitie naar de nieuwe privacywet in goede banen te leiden.

Naast deze cursus biedt PAOB|PE-Academy u een aanbod van ruim 45 cursussen waarin actuele, vakinhoudelijke onderwerpen aan bod komen. U kunt onze cursussen online volgen waar en wanneer het u uitkomt. Kennis maken met ons aanbod? Probeer gratis een van onze proefcursussen of neem contact met ons op via 030-26 44 100. Wij staan u graag te woord!

 


[1]https://www.mkbservicedesk.nl/10941/mkb-slecht-voorgelicht-over-europese.html

[2]https://www.fiscaalvanmorgen.nl/2018/05/11/geen-uitzondering-mkb-op-registerplicht-avg/

[3]https://twitter.com/PieterOmtzigt/status/994519100545257472

[4]https://www.nu.nl/internet/5257739/nederlandse-privacywaakhond-klein-handhaven-eu-privacywet-avg.html