promo beeld

Bovenop je vakgebied

/sites/default/files/styles/promo_xlg_h300/public/promo/43180959-instapage2_1.jpg?h=da363170&itok=qK93HupQ
Help onze helden een handje
Nieuws

Het is wrang dat de buitenlandse artiest of sporter hier in Nederland geen belasting hoeft te betalen over zijn prijzengeld of inkomsten, maar de Nederlandse artiest of sporter dit wel moet doen in het land waar hij of zij actief is. En hoewel men de in het buitenland betaalde belasting met de Nederlandse Belastingdienst mag verrekenen om zo een dubbele heffing te voorkomen, blijkt dit in de praktijk vaak niet te lukken. Gevolg: Nederlandse sporters en artiesten lopen – ten onrechte - regelmatig veel geld mis.1


Om voor de verrekening in aanmerking te komen moeten artiesten of sporters aantonen dat zij in het buitenland belasting betaald hebben, maar dat is lang niet altijd makkelijk. Het hele proces kost veel tijd en geld en het is lastig om op de hoogte te blijven van alle regels die gelden in de vaak vele landen waar ze (kortstondig) actief zijn.

Bijzonder, want wij kunnen toch altijd zo ontzettend trots zijn op ‘onze’ artiesten en sporters? Waarom maken wij het ze fiscaal dan zo moeilijk? Wel vol overtuiging bijna € 700 miljoen in onze nationale trots KLM pompen2,  maar vervolgens onze dj’s door slechte regelgeving tonnen euro’s mis laten lopen voor ons andere glorieuze Nederlandse exportproduct: de dancemuziek.

Nederlandse dj’s mogen in de ogen van veel mensen dan wel overbetaalde knoppendraaiers zijn, maar hun succes zorgt er wel even voor dat van de dikke € 6 miljard die er wereldwijd in de dance-industrie omgaat, Nederland ruim 10% voor zijn rekening neemt.3  Onze dj’s kunnen goed met de handjes in de lucht staan, maar laten we ze ook wat meer helpen het fiscale handje op te houden.

Het is jammerlijk dat een succesvolle band als De Staat niet eens meer wil beginnen aan het vermoeiende proces tot verrekening en is het schrijnend dat het Rotterdams Philharmonisch Orkest nog een tonnetje tegoed heeft van de Belastingdienst. En deze mensen kunnen zelfs échte muziek maken. Deze partijen moeten we toch fiscaal aanmoedigen?

Daarnaast heeft NOC*NSF een punt als het stelt dat er onder sporters door dit alles sprake is van een ongelijk speelveld ten opzichte van de buitenlandse sporter. Overigens kan ik in de categorie ‘ongelijk speelveld’ natuurlijk een sneer maken naar het betaald voetbal dat jaarlijks astronomische hoeveelheden belastinggeld krijgt4 en een Circuit Zandvoort dat kan fluiten naar zijn 5 schamele miljoentjes,5  maar daar gaat het nu even niet over.

Het is begrijpelijk dat organisaties willen dat het ministerie van Financiën de regels aanpast. Maar dat doet de zaak af met de melding dat de problemen bekend zijn, maar dat het van andere landen afhankelijk is als het gaat om belastingverdragen. Misschien kunnen de barmhartige fiscalisten onder jullie onze nationale trots een handje helpen? Als beginnetje zou je de aankomende cursus 'Werken over de grens: inkomstenbelasting' kunnen gaan volgen.

mr. Floris Koen
Contentmanager PE-Academy

Bekijk hieronder alvast de preview van de cursus 'Werken over de grens: inkomstenbelastingvan mr. C.L.J.R. Douven

Naast deze cursus biedt PAOB|PE-Academy u een aanbod van ruim 45 cursussen waarin actuele, vakinhoudelijke onderwerpen aan bod komen. U kunt onze cursussen online volgen waar en wanneer het u uitkomt. Kennis maken met ons aanbod? Probeer gratis een van onze proefcursussen of neem contact met ons op via 030-26 44 100. Wij staan u graag te woord!

 


[1] https://nos.nl/artikel/2274269-oneerlijke-belastingregels-voor-inkomsten-sporters-en-artiesten-in-buitenland.html

[2] https://www.rtlnieuws.nl/economie/artikel/4623891/overheid-vergroot-aandeel-air-france-klm

[3] https://www.ddjf.nl/over-ons/

[4] https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2090223-gemeenten-reserveerden-240-miljoen-voor-betaald-voetbal.html

[5] https://www.gpupdate.net/nl/f1-nieuws/369826/minister-geen-geld-voor-f1-grand-prix-in-zandvoort/