Focus op Fiscale eenheid Vpb 2019

Informatie

Ook in deze Focus op gaan twee docenten samen in op een specifiek terrein binnen de fiscaliteit. Ditmaal staat de fiscale eenheid Vpb in de schijnwerpers. Dr. A.W. Hofman en drs. F. Spelt bespreken in deze aflevering de praktijk en de jurisprudentie rondom de fiscale eenheid Vpb. Daarnaast besteden zij aandacht aan het Besluit fiscale eenheid, de spoedreparatie en de toekomst van de fiscale eenheid.

Deze cursus is opgenomen in april 2019.

Preview

Leerdoelen

Na afloop van de cursus:

 • kunt u de belangrijkste aandachtspunten benoemen met betrekking tot de fiscale eenheid in de praktijk
 • kunt u de consequenties volgend uit de rechtspraak over de fiscale eenheid benoemen
 • kunt u de belangrijkste wijzigingen in het Besluit fiscale eenheid benoemen
 • kunt u benoemen wat de gevolgen gaan zijn van de spoedreparatie voor art. 10a, art. 13l en art. 20a Vpb
 • kunt u benoemen in hoeverre het voortbestaan van de fiscale eenheid wenselijk is in het kader van reorganisaties en wat de mogelijke alternatieven zijn

Auteur

 • dr. A.W. Hofman

  Arthur Hofman is werkzaam als fiscalist vanaf 1999 en heeft ruime ervaring in de fiscale advisering aan nationale en internationale bedrijven. Arthur adviseert zijn klanten onder meer over de Nederlandse en internationale fiscale aspecten van overnameprocessen, (her)financieringen, reorganisaties, herkapitalisatietrajecten etc.

  Naast zijn cliёntenwerk is Arthur als docent en onderzoeker verbonden aan het Fiscaal Instituut van Tilburg University. Hij verzorgt regelmatig cursussen op het gebied van het nationale en internationale belastingrecht en publiceert hierover in de fiscale literatuur. Arthur is auteur van de Cursus Belastingrecht, deel Vennootschapsbelasting. In 2011 is hij gepromoveerd op een proefschrift over de deelnemingsverrekening.

 • drs. F. Spelt

  Falco Spelt is werkzaam als fiscalist vanaf 2005 en heeft ruime ervaring als fiscaal adviseur binnen de internationale en middle market praktijk van één van de grote belastingadvieskantoren. Daarnaast heeft Falco ervaring als bedrijfsfiscalist bij een Nederlandse beursgenoteerde onderneming. Op dit moment is Falco werkzaam als specialist vennootschapsbelasting en innovatiebox bij de Belastingdienst Grote Ondernemingen. 

  Daarnaast verzorgt Falco op regelmatige basis cursussen op het gebied van de vennootschapsbelasting en dividendbelasting.