Cursusinformatie

Eigen woning en scheiding

Informatie: 

Een echtscheiding is voor veel mensen een emotioneel ingrijpende gebeurtenis. Daarom is het belangrijk om de financiële kant zo goed mogelijk te regelen. Deze cursus behandelt de gevolgen van de inkomstenbelasting voor de eigen woning bij scheiding aan de hand van theorie en praktijkvoorbeelden. Om de gevolgen voor de inkomstenbelasting goed te kunnen begrijpen, zijn een aantal begrippen zoals het ‘partnerbegrip’ en het begrip ‘eigen woning’ van belang. Ook wordt uitgebreid ingegaan op de eigenwoningschuld en de vraag bij wie de rente aftrekbaar is.

Deze cursus is geactualiseerd in juli 2017.

Preview video: 

31 december 2019
Leerdoelen: 

Na afloop van deze cursus:

  • kunt u de belangrijkste begrippen met betrekking tot eigen woning en scheiding uitleggen;
  • kunt u de gevolgen van een echtscheiding en een eigen woning voor de inkomstenbelasting beoordelen;
  • kunt u uw cliënt adviseren hoe ervoor te zorgen dat de rente over de eigenwoningschuld zo lang mogelijk aftrekbaar blijft.
Auteur: 

mr. dr. M.J. Hoogeveen

Mascha Hoogeveen studeerde fiscaal recht aan de Katholieke Universiteit Brabant. Vanaf 1985 werkt zij bij de Belastingdienst, waar zij op dit moment lid is van de Coördinatiegroep Constructie Bestrijding. Vanaf 1996 is mevrouw Hoogeveen parttime als docent verbonden aan het Fiscaal Instituut Tilburg van de Tilburg University. Tevens is zij lid van de opleidingsraad van de opleiding CB-belastingadviseur. Zij heeft diverse publicaties op haar naam staan waaronder een aantal artikelen over de bedrijfsopvolging. In 2004 schreef zij een FED-brochure over het schenken en vererven van ondernemingsvermogen en in 2005 was zij mede-auteur van het preadvies voor de KNB dat ook in het teken stond van de bedrijfsopvolging. Verder is zij auteur van de Cursus Belastingrecht en annotator voor de BNB. In 2011 promoveerde zij op het onderwerp Kwaliteit van de fiscale bedrijfsopvolgingswetgeving.

Bel onze studieadviseurs
(030) 26 44 100

maandag 08:30–17:00
dinsdag 08:30–17:00
woensdag 08:30–17:00
donderdag 08:30–17:00
vrijdag 08:30–17:00