IT-audit Module 1: planningsfase jaarrekeningcontrole

Informatie

In deze module kijken de docenten naar de relatie tussen de jaarrekeningcontrole en IT-audit. Wat moet u op het gebied van IT-audit doen om een uitspraak te kunnen doen over de betrouwbaarheid van de jaarrekening? De docenten staan stil bij de relatie met de controlestandaarden. Welke aanknopingspunten uit de standaarden kunnen meegenomen worden in de controle? Vervolgens wordt ingezoomd op de planningsfase en de IT-controlestrategie. Daarnaast is er ook aandacht voor de betrouwbaarheid van lijstwerk. In deze cursus worden presentaties met sheets afgewisseld met een animatie, tekstdelen en een visuele samenvatting.

Na het volgen van deze training bent u in staat om een goede IT-inventarisatie te doen tijdens de planningsfase van de jaarrekeningcontrole. Op basis van deze IT-inventarisatie kunt u vervolgens de IT-controlestrategie opstellen.

 

 

Leerdoelen

Na het volgen van deze cursus bent u in staat om:

 • de relatie tussen controlewerkzaamheden en IT-audit aan te geven
 • IT-audit toe te passen in de jaarrekeningcontrole
 • relevante IT-systemen binnen de jaarrekening te identificeren
 • beheersing van de IT-omgeving te beschrijven
 • (IT-)risicoanalyse uit te voeren
 • (IT-)maatregelen (applicatie, manuele, IT dependent manual) te nemen
 • (IT-)omgeving (systeem- versus gegevensgerichte aanpak) te evalueren
 • IT-controlestrategie en benodigde diepgang (opzet, bestaan, werking) te bepalen
 • relevantie van IT-controlewerkzaamheden, logische toegangsbeveiliging en wijzigingsbeheer te wegen
 • de serviceorganisatie te embedden in de controleaanpak
 • het gebruik van lijstwerk te vertalen naar de relevante IT-systemen

Auteur

 • drs. M.L.S. Buitink RE

  Drs. Maarten Buitink is sinds 12 jaar werkzaam in het vakgebied IT Audit. Hij is sinds 2013 werkzaam bij Baker Tilly Berk en verantwoordelijk voor de IT Advisory praktijk in Almelo en Zwolle en is werkzaam als IT-auditor en adviseur voor een groot aantal relaties in zowel de not for profit- als profitsector. Maarten Buitink heeft diverse IT-audits uitgevoerd in het kader van de jaarrekeningcontrole waarbij hij de gebruikte systemen heeft beoordeeld. Hij maakt veel gebruik van data-analyse ten behoeve van de jaarrekeningcontrole en daarnaast voor adviesdoeleinden.

   

 • C.P. van Diepen RE

  Kees van Diepen heeft ruim 15 jaar ervaring als IT-auditor en adviseur. Kees van Diepen is Partner IT-Advisory en werkzaam bij Baker Tilly Berk. Hij is gespecialiseerd in de samenwerking tussen accountants en IT-auditors in de jaarrekeningcontrole. Kees heeft sinds zijn komst bij Baker Tilly Berk IT audit volledig in de controleaanpak geïntegreerd, eerder was hij als Senior Manager werkzaam bij KPMG.

  Kees van Diepen heeft ruime ervaring met de controle van zowel nationale als internationale ondernemingen, zowel in de private als in de publieke sector. Naast zijn werk voor Baker Tilly Berk is Kees tevens actief als docent op diverse Hogescholen en Universiteiten. Momenteel verzorgt hij colleges 'IT audit in de jaarrekeningcontrole' aan de internationale post doctorale accountantsopleiding van de Tilburg University. Daarnaast maakt Kees deel uit van de Baker Tilly International-werkgroep gericht op de Audit Approach. Binnen deze werkgroep  is hij verantwoordelijk voor de integratie van IT-audit in de wereldwijde controleaanpak van Baker Tilly Berk.

 • A. van Oene-Koerhuis MSc

  Ing. Anneke van Oene-Koerhuis heeft 10 jaar ervaring als IT-adviseur/IT-auditor waarvan de laatste drie jaren bij Baker Tilly Berk. Anneke van Oene-Koerhuis is voornamelijk actief als IT-auditor voor de jaarrekeningcontroles en het opstellen en uitvoeren van ISAE3402-opdrachten. Aanvullend houdt zij zich bezig met dataconversietrajecten en de ondersteuning van klanten die bezig zijn met het selecteren en/of invoeren van nieuwe applicaties.