Prinsjesdag 2018
Nieuws

Afgelopen dinsdag 18 september was het Prinsjesdag en heeft de regering haar belangrijkste plannen voor het komende jaar gepresenteerd. PE-Academy heeft in samenwerking met mr. C.W. van Vilsteren, mr. H.A. Elbert, dhr. W. Vennix en dhr. D.J. ter Harmsel AA RB de cursus Focus op MKB: Prinsjesdag 2018 ontwikkeld. Ons expertpanel deelt onder leiding van dhr. D.J. ter Harmsel AA RB haar visie en schetst het algemene beeld van de nieuwe fiscale maatregelen.

De focus ligt op de aandachtspunten van het Belastingplan 2019 voor u en uw klant. Er wordt eerst aandacht besteed aan de gevolgen voor de IB-ondernemer en daarna worden uiteraard ook de gevolgen voor de bv en de DGA onder de loep genomen. Gedurende het tafelgesprek informeren de experts u over concrete acties die u dit jaar nog kunt oppakken om de MKB-ondernemer op fiscale koers te houden.

Highlights Prinsjesdag 2018

 • Tweeschijven stelsel inkomstenbelasting
  De belasting wordt nu berekend via een vier-schijvenstelsel. Vanaf 2021 wordt dit teruggebracht naar een twee-schijvenstelsel. Dit betekent dat het besteedbaar inkomen stijgt voor alle personen met een inkomen vanaf €20.000. Het twee schijven-tarief, ook wel sociale vlaktax genoemd, zal stapsgewijs worden ingevoerd: vanaf 2021 is het tarief 37,05% voor inkomens tot € 68.507 en 49,5% voor de inkomens vanaf € 68.507.
   
 • Verhoging van het laag btw-tarief van 6% naar 9%
  De verhoging start vanaf 2019. Ondernemers moeten zich goed voorbereiden op de tariefsverhoging. Het nieuwe tarief heeft impact op administratie, prijzen van goederen en diensten, facturatie en btw-aangifte. Producten of diensten geleverd in 2019, maar betaald in 2018? Dan geldt het tarief van 6%. De verwachting is dat de overgangsregeling eenvoudig zal gaan verlopen, hier zullen mogelijk nog wel kaders voor opgesteld gaan worden.
   
 • Tesla tax per 1 januari 2019
  Per 1 januari 2019 krijgt men tot een bedrag van € 50.000 het lage tarief van 4% bijtelling. Daarboven geldt het hoge tarief van 22% bijtelling. Dan zijn er ook nog de elektrische auto’s met de 60 maanden regeling. Wanneer de 60 maanden-termijn verlopen is, geldt de overgangsregeling. In deze wetgeving staat een korting van 18% op het geldende tarief van 25% bijtelling. Dit betekent concreet dat er tot € 50.000 7% bijtelling wordt gerekend en daarboven geldt het hoge tarief van 25% bijtelling.
   
 • Afschaffing teruggave BPM taxivervoer
  Straattaxi’s , contractvervoer en doelgroepenvervoer krijgen vanaf 1 januari 2020 geen teruggaaf van de BPM meer. Het doel hiervan is het gebruik van milieuvriendelijkere vervoersmiddelen te stimuleren en daarmee een vermindering van de Co2 uitstoot.
   
 • Fiets van de zaak
  Vanaf 1 januari 2020 wordt de bijtelling op de fiets van de zaak van toepassing. Dit betreft 7% van de cataloguswaarde.
   
 • Afschaffing dividendbelasting
  De dividendbelasting wordt afgeschaft. Voor de MKB-ondernemer heeft dit niet direct gevolgen.
   
 • Verlaging vennootschapsbelasting en gelijktijdige verhoging box 2-tarief
  Het VpB tarief wordt in drie jaarlijkse stappen verlaagd om het ondernemen aantrekkelijker te maken. Het tarief in box 2 wordt verhoogd. Deze maatregel geldt alleen voor mensen die een belang hebben van minimaal 5% in een vennootschap. De correctie van het box 2-tarief zorgt voor een globaal evenwicht.
   
 • Nieuwe belasting voor DGA met lening bij eigen bv
  Zodra een DGA geld leent bij zijn eigen bv en dit bedrag boven de €500.000 is, dan wordt de lening gezien als een uitdeling (dividend) en moet hier belasting over betaald gaan worden.